MADDE (UYUŞTURUCU) KULLANIMI

MADDE (UYUŞTURUCU) KULLANIMI:

 

                        Opioid (Morfin, eroin, kodein, vs.)

Esrar

                        Sedatifler-Hipnotikler (hapçılık)

                        Amfetamin

                        Kokain

                        Halüsinojen ilaçlar

                        Uçucular

            Bu maddeler de alkol benzeri etkilerle ruhsal ve bedensel birçok tahribata yol açarlar.

Eroin:

Eroin bu grup maddeler içinde en tehlikelisidir. Damardan ve burundan kullanılabilir. Çok güçlü bağımlılık yapar. Damardan bir kez bile kullanılması bırakmayı imkânsız denebilecek kadar zor hale getirir. Bu nedenle de uyuşturucu tacirlerinin, uyuşturucu mafya patronlarının elinde önemli bir silah olarak kullanılır. İnsanlar önce bağımlı hale getirilir daha sonra da uyuşturucu mafyasında satıcı, tetikçi gibi alt düzey eleman olarak kullanılır.

Zehirlenme:

Kan basıncı düşer kalp atımı, solunum yavaşlar, göz bebekleri küçülür, refleksler alınmaz olur, kalp atımı hızlanır, morarma görülür, maddenin miktarına bağlı olarak koma ve ölüm ortaya çıkar.

Bırakma sendromu:

Kısa sürede gerginlik, huzursuzluk, sıkıntı ile başlar.12-16 saat içinde giderek ağır sıkıntı, uykusuzluk, terleme, burun akıntısı, göz sulanması, titreme, esneme, gözbebeklerinde genişleme, kılların dikleşmesi, kaslarda ağır seğirmeler, karında kramplar, kusma, ishal, iştahsızlık zayıflama, kan basıncında yükselme, ajitasyon ve saldırganlık olur.

Esrar:

Bu grup uyuşturucu maddeler içinde en masumu olmakla birlikte bir geçiş maddesi olması, diğer daha ağır uyuşturucu maddelere geçiş için bir basamak görevi görmesi açısından önemlidir. Kullanan kişilerin gözlerinde kızarıklık yaptığı halk arasında da bilinir. Kalıcı beyinsel ve zihinsel bozukluk yapmamakla birlikte yatkın kişilerde bazı psikiyatrik hastalıkları kamçılayabilir.

Uçucular:

Bu maddeler (yapıştırıcılar (bally),tiner, temizleme solüsyonları, benzin, aereeseoller saç spreyleri vs. özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ve daha çok da sosyo ekonomik düzeyi düşük, fakir kesimlerde ve daha çok sokak çocukları tarafından kullanılır. Çünkü kolay yoldan ve ucuzca elde edilebilir.

Vücuttaki temel etkisi beyindeki sinir hücrelerinin fonksiyonlarını bozarak beyni baskılamak ve böylece bir bilinç sislenmesi oluşturmasıdır. Solunum yollarının tahrişi gibi geçici hastalıklar dışında kalıcı akıl hastalıklarına ve kan hastalıklarına yol açabilir. Beyin hasarına bağlı kalıcı konuşma bozuklukları ve ataksik yürüme (felç) sık görülür. Yine bazen geçici bazen kalıcı bunamalar ve zekâ geriliğine benzer tablolar ani bilinç kayıpları yani bayılmalar ve ani ölümler de görülebilir.

Nikotin:

Sigara tüm dünyada en yaygın biçimde bağımlılığa yol açan bir maddedir. Sigaranın içinde çok sayıda kimyasal madde olmakla birlikte iki tanesi çok önemlidir: katran ve nikotin. Nikotin bağımlılığa yol açan maddedir. Katran ise sigaranın yol açtığı zararlı etkilerden sorumludur. Bir sigara içildikten sonra 20 dakika süreyle tansiyonun (kan basıncının) yükseldiği ve yüksek kaldığı saptanmıştır. Sigara hem tansiyonu yükselterek hem de damarları, özellikle de kalbi besleyen ince damarlar başta olmak üzere tüm damarlarda daralmalara ve tıkanmalara yol açarak kalp ve damar sistemi hastalıklarına ve kalp krizlerine yol açar. Akciğerleri etkileyerek ciddi solunum yolu hastalıklarına ve en önemlisi çok öldürücü olan ve birkaç ay içinde ölüme sebep olan akciğer kanserine sebep olur. Sigara içmenin insan hayatını 10-15 yıl civarında kısalttığı tahmin edilmektedir.