Psikiyatri insanı ve insanla ilgili tüm olguları ilgi alanına kabul ettiği için yetki ve sorumluluk sahası da diğer tıp dallarıyla kıyaslanamayacak ölçüde geniş bir kapsama sahiptir. Psikiyatri insanların duygu, düşünce ve davranışlarıyla ilgilenir.
Duygu, düşünce ve davranışlarımız ise çevremizde var olan her şeyle sürekli etkileşim halindedir. Ancak bunlardan bazıları daha çok dikkat ve ilgi gerektiren özel önemlere sahiptir, ihmal edilmemeleri gerekir. Bu bağlamda verdiğimiz profesyonel hizmetin kısa bir listesini sunmayı amaçladık.
- Cinsel Danışmanlık
Bilgiye ulaşmak dijital bilgi çağında daha kolay olmakla birlikte gerek toplumda gerek internet aracılı bilgi paylaşım kanallarında pek çok yanlış bilgi ve mit dolaşımdadır. Bazen insanların hayatını karartan bu yanlış bilgilerden sakınmak ve doğru bilgi edinmek oldukça önemlidir. Ayrıca bireysel farklılıkları değerlendirmek çoğu zaman bir profesyonel desteği gerekli kılar.
- Cinsel sorunlara yönelik terapi:
Erkeklerin % 20-30’unda ereksiyon güçlüğü, %30’unda erken boşalma, kadınların %30’unda cinsel soğukluk saptanmaktadır
- Evlilik danışmanlığı:
Evlenmeyi düşünen ve/veya evli çiftler için…
- Evlilik veya Eş Terapisi:
Zedelenmiş veya bozulmuş ilişkiler için mümkün olan en erken zamanda yapılan profesyonel müdahale kayıpları an aza indirebilir.
- Aile Terapisi:
Zedelenmiş veya bozulmuş aile içi ilişkiler, kuşak çatışmaları, kardeş rekabeti …
- Ergenlik sorunları
- Alkol ve uyarıcılarla ilgili sorunlar, ilaç bağımlılığı:
Toplumun %10-15’inde alkol veya madde kullanımıyla ilişkili sorunlar saptanmaktadır.
- Uyku Bozuklukları:
Aşırı uyku, uykusuzluk, dinlendirici olmayan uyku, uykuda korku, uyku hijyeni bozuklukları…
- Uyum bozuklukları:
Stresli iş, evlilik sorunları, ekonomik sorunlar, sosyal ilişkilerdeki sorunlara bağlı olarak ortaya çıkan ruhsal gerginlikler, depresyon ve anksiyete belirtileri, davranışsal sorunlar…
- Stresle ilgili bozukluklar:
Akut stres tepkisi, Travma sonrası stres bozukluğu, stresle ortaya çıkan uyum bozukluğu…
- Fobiler:
Uçak korkusu, Yükseklik korkusu, kapalı yerler, asansör, uçak, açık alanlar, kalabalık yerler, hayvanlarla ilgili korkular..
.
- Yeme bozuklukları:
Aşırı yeme isteği ,aşırı şişmanlama korkusu, Anoreksiya Nervoza, Bulimia Nervoza…
- Dürtü kontrolü ile ilgili sorunlar:
Tırnak yeme, kumar alışkanlığı, saç yolma, dijital oyun ve internet bağımlılığı…
- Depresyon:
Hayattan zevk alamama, isteksizlik, neşesizlik, karamsarlık, halsizlik, bitkinlik, iştah uyku ve cinsel istekte düzensizlik…
Yaklaşık olarak her 5 kişiden birinin hayatı boyunca en az bir kez ciddi depresyon atağı yaşadığını biliyor muydunuz?..
.
- Maskeli depresyon:
Depresyon bazen başka bir psikiyatrik hastalığı veya fiziksel hastalığı düşündürecek şekilde ortaya çıkar ama araştırıldığında altta yatan asıl neden depresyondur. Ayırım psikiyatrist tarafından yapılabilir.
- Obsesyonlar ve Kompulsiyonlar:
İstenmeyen,zihinden atılamayan ve rahatsızlık uyandıran takıntılar ve saplantılar, aşırı düzeydeki kirlenme, hastalanma, mikrop kapma korkuları, aşırı el yıkamalar, aşırı titizlik..
.
- Panik Atak:
Yoğun panik duygusu, ölüm korkusu, çıldırma korkusu, kalp krizi geçirme korkusu, nefessiz kalma, kontrolünü kaybetme, felç olma korkuları ve birdenbire ortaya çıkan kalp çarpıntıları, göğüste sıkışma, nefes almada güçlük, ellerde ayaklarda uyuşma-karıncalanma, nabız hızlanması…
- Konversiyon:
Ruhsal olarak sıkıntı uyandıran olaylar ya da durumlar karşısında bayılma, yürüyememe, görememe, ellerini kullanamama tarzında geçici, bazen tekrarlayıcı işlev kayıpları…
- Somatizasyon:
İç çatışmaların, ruhsal gerginliklerin ağrı, sızı, çarpıntı, uyuşma gibi bedensel yakınmalar şeklinde hissedilmesi. Psikiyatri dışı hekimler çoğu zaman bir neden bulamaz. Şikâyetler devam ederken tahliller ve fiziksel muayene bulguları normaldir.
Alkol ve Madde kullanımı ile ilgili sorunlar:
Alkol bağımlılığı
Alkol kötüye kullanımı
Madde bağımlılığı
Madde kötüye kullanımı
-Eroin
-Esrar (Marihuana)
-Kokain
-Uyarıcılar
-Bonzai vs.