Fetişizm

FETİŞİZM

 

Öncelikle fetişizm nedir, nasıl tanımlanır?

 

“Fetişizm”, kişinin daha çok karşı cinse ait olan ama doğrudan cinsel anlamı olmayan objelere karşı cinsel ilgi duyması ve uyarılmasıdır. Söz konusu obje o kişi için ilgi duyduğu cinselliği sembolize eder, yani erkek için kadının yerini tutar.  Bu objeler çoğunlukla ayakkabı, saç, giysi(iç kıyafet, jartiyer vs.), çorap, kadın el çantası, kadın ayakkabısı gibi cansız nesneler olmakla birlikte daha az olarak burun, ayak, topuk, kulak gibi bir organ veya beden parçası da olabilir(cinsel bölgeler hariç).

Karşı cinse ait objelere ilgi duymak neden anormal kabul edilir?

Her iki cins için de cinsiyete özgü aksesuarlar ilgi çekici objelerdir. Burada bir anormallik yok. Hatta bazen bazı objelere karşı vurgulu bir ilgi de olabilir. Örneğin erkek tarafından hem kadın ayağının(özellikle topuk) hem de yüksek-ince topuklu ayakkabıların hafif dozda bir “fetiş ”obje olarak algılanabilmesi sık görülür. Bu da bir dereceye kadar normal kabul edilebilir. Bu bir bakıma herkeste bir miktar zararsız fetişist ilginin bulunduğu anlamına gelebilir.

Çoğu insanın cinsellik sırasında hafif dozlu bir şiddet (sıkma, tutma vb.) yaşamak ve yaşatmak istemesi ama bunun bir sado-mazoşizm dozunda olmaması ve sayılmaması gibi.

Ayrıca insanların giyimleri ve özellikle de kullandıkları aksesuarlar onların karakter yapıları ve kişilik özellikleri hakkında da bilgi verir. Örnek olarak bir kadının giydiği ayakkabının temizliği, rengi, şekli, yüksek ya da düz topuk olması gibi özellikler onun kişilik ve davranış özellikleri ve eğilimleri hakkında birçok ipuçları verebilir.

Ancak fetişizmde bir obje saplantılı ve sağlıksız bir şekilde cinsellikle ilgili tüm enerjiyi kendi üzerine çeker.

Örneğin bir erkeğin herhangi bir kadının bedeninden değil sadece bir giysi aksesuarı olan jartiyerden etkilenmesinde olduğu gibi.

Burada jartiyer artık cinsel ilginin odağında bir aracı değil amaç haline gelmiştir. Dolayısıyla da normal cinsellik ilgi ve yaşantısı tamamen değişmiş ve bozulmuştur.

 

Fetişizm kadınlarda mı görülür erkeklerde mi daha çok?

Ender olarak kadınlarda bildirilmişse de fetişizm hemen daima erkeklerde görülür.

Fetişistler bu objeleri nasıl elde ederler?

Fetiş obje satın alınabildiği gibi seyrek olmayarak çalınarak da elde edilmektedir. Psikiyatriste gelen vakaların bir kısmı bu tür adli olaylar sonucunda sevk edilmektedir.

Fetişizm tehlikeli bir durum mudur, genelde kimlerde ve ne zaman görülür, tedavisi kolay mıdır?

Başka bir insan ile tehlikeli bir iletişimi gerektirmediği sürece görece olarak zararsız kabul edilebilir. Çoğunlukla ergenlik döneminde başlar ve çoğunlukla kronikleşerek devam eder.

Çoğunlukla heteroseksüellerde, nadiren eşcinsellerde görülür. Kişinin cinsel-sosyal uyumunu bozabilir ve bu nedenle çoğu zaman partner ya da çevre tarafından yardım aranır.

Fetişist kişi çoğu zaman durumundan şikâyetçi olmaz, nadiren suçluluk duygularıyla ya da evlenip daha düzenli bir hayat yaşamak amacıyla yardım için başvurabilir.

Tedavi zor ve zaman alıcıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Psikiyatr Dr. Gıyasettin EKİCİ